English צור קשר ארועים תערוכות תיק עבודות  גלריה  פיסול חשים אמנות - מיזם אודות דף הבית
 
תערוכה "נגיעה", הגלריה העירונית הרצליה, נובמבר 2015
קטלוג התערוכה "נגיעה"

"Touch". Herzlya Art Gallery, 'נגיעה", מיזם 'חשים אמנות" Nov. 2015


"נגיעה" צילום ועריכה יוסי מזרחי.



נגיעה 

התערוכה הוצגה בגלריה העירונית הרצליה 2015.
האמנים:
אטי ספינדל, איתמר בגליקטר, אליאן קצ'קה, בט ארז, בר זכריה, דפנה מרגולין, מאיר שטיינר, מירי פנאן, נועה כהן, עדה מורן רייס ו-שלום קלנר.

אוצרת: אורית לוטרינגר,
הנגשת תכנים: ורוניקה אלרן
הדפסת ברייל: הספרייה המרכזית לעיוורים וללקויי קריאה.
 
התערוכה הייחודית הזו פנתה לקהל הרחב, כולל קהל העיוורים ולקויי ראייה.
בעוד הגלריות והמוזיאונים תולים שלטי אזהרה "נא לא לגעת במוצגים", בגלריה הזו נתלו שלטים "נא לגעת במוצגים". המבקרים בתערוכה זו מוזמנים לפענח ולחוש את המוצגים תוך נגיעה ומישוש.
 
האמנים התבקשו ליצור עבודות תלת ממדיות שיאפשרו פרשנות גם תוך וויתור על הממד האופטי, הוויזואלי.
התערוכה מציעה מגוון רחב של צורות, חומרים ומרקמים. ניתן לחוש את הבליטות והשקעים, הדחיסות או הצמיגות, החספוס או השטחים החלקים. חלק מהעבודות תלויות על הקיר כתבליטים או מוצבים בחלל הגלריה ואף יש שמשלבים קול.
 

"העבודות יוצרות קשת של אסוציאציות והן פונות לאמוציות. חלקן עשויות להוביל לתובנות, להעביר מסרים ולפתוח דיון בנושאים חברתיים אקטואליים כמו: מעמד האישה, אלימות, קפיטליזם ותרבות הצריכה, הזדקנות, מקומם של המנהיג או של היחיד בחברה וכו' ".
אורית לוטרינגר.
ביקור בתערוכה "נגיעה " תערוכה קבוצתית בגלריה העירונית - בית אמני הרצליה מיזם "חשים אומנות" 19.11.15 / ניצה דהן 

אל התערוכה "נגיעה" בחרנו להביא את החברי עמותת "אדם צומח" העמותה לקידום מקצוע הגינון בישראל במסגרת פעילויות הוועדה להעשרה מקצועית.
 

יום זה כלל ביקור בגינה הטיפולית של המרכז הטיפולי לילדים מ.ט.ר.ה - מקום ראוי ומובן לביקורי העשרה מקצועית לחברינו. הרעיון עורר תמיהה: "מה בין עבודה בגינון טיפולי לתערוכה בגלריה? גם אם הפעם זאת יוזמת הנגשה של יצירות אומנות לעיוורים ולקויי ראייה" ובכל זאת, 25 אנשים העוסקים כמטפלים באמצעות גינון נענו לאתגר ובאו לתערוכה.
 

את פנינו קבלו הגב' ורוניקה אלרן יוזמת ומפיקה של התערוכה כמונגשת לקהל העיוורים ולקויי הראייה, ושניים מאומני התערוכה הקבוצתית אטי ספינדל ואיתמר בגליקטר.
 

תחילה סיפרה ורוניקה כי הרעיון "נולד" בעקבות אדם עיוור שהגיע במקרה לתערוכה וביקש לראות את יצירתה בעזרת ידיו. היא עקבה אחר דרכו להתרשם ולהבין את היצירה וגילתה כי זוהי דרך מופלאה למפגש אדם ויצירה וחבל שהעיוורים לא זוכים לכך. על כן יזמה תערוכה של אומנות מונגשת עם קבוצת אומנים כבר לפני שלוש שנים. עתה, ביוזמתה מתקיימות שתי תערוכות במקביל בהרצליה ובבאר שבע. בכל אחת מהן התגייסו אמנים נלהבים להנגיש יצורות לקהל העיוורים ולקויי הראייה. האומנים, הסבירו על יצירותיהם, על מחשבותיהם ודימוי האדם העיוור שעבורו יצרו.
 

לאחר התרשמות רב חושית שלנו (לרבות ראייה) קיימנו שיח מטפלים.
עלו שם מושגים כגון תחושת מגע החומר, הבנה וגילוי של חומר מול תוכן ודרגת הנעימות.
גם גודל ומיקום, קדמו הפעם לצבע שלא היה דומיננטי.

פתחתי את השיח בסיבות שהביאוני לקיים את הביקור.
ראיתי זאת כהזדמנות לפתוח את המרחב הטיפולי מהמקום הקבוע – המוסד, הגינה, השולחן, והחממה גם למקומות רב תרבותיים בקהילה.
לראות את המטופלים כאנשים שוחרי תרבות כמונו. לזמן לנו המטפלים לגלות את ההתחברות שלהם לעולם האומנות לדוגמא, במקומו הטבעי. ואולי נמצא לנכון לקיים מפגשים כגון אלה בנושאים נוספים. בשיחה עלו רשמים מהחוויה החדשה של מגע ביצירות! של המחשבה על העיוורים, על סוגי תחושה, על הבנה מתוך מגע כחוויה עוצמתית. חשבנו על מטופלים שהיו בעברם צרכני אומנות שבעקבות ירידה בכושר הגופני, המנטלי והחושי בשל הזדקנות או מסיבה אחרת, אט אט התרחקו ממקומות אלה ואחרים שמעולם לא הגיעו למקומות כגון הגלריה כי נמצאו "לא מסוגלים" לדעתם ולדעת החברה. עתה, נפתח בפניהם חלון חדש/ישן . ולנו המטפלים - התבוננות חדשה על המרחב הטיפולי ועל המטופלים כבני אדם בעלי תרבות רחבה גם מעבר לגבולות הגינון הטיפולי ומעבר לחומרים הטיפוליים המקצועיים הרגילים.

ומה קרה לאומנים? גם להם נפתח קהל נלהב חדש ולכן הם מעלים שאלות חדשות ומחפשים דרכים חדשות משמע התפתחות מקצועית.
אני העוסקת עם אנשים עיוורים ולקויי ראייה מזה 12 שנים לפחות. הבטחתי להעלות בפניהם כמה מהשאלות שאטי ואיתמר העלו. זאת ועוד אבדוק בביקור משותף בתערוכה התאומה בבאר שבע – "קרן אור" מבטיחה לחלוק זאת אתכם.
 

ניצה דהן
תודות לאמנים המשתתפים בתערוכה ולאוצרת אורית לוטרינגר שבזכותם התערוכה הזאת הוקמה.

תודה לעיריית הרצליה, להנהלת הגלריה ולארגון אמני הרצליה על שיתוף הפעולה המלא עם המיזם "חשים אמנות".
  

כל הזכויות שמורות © Veronica’s Metal Art עיצוב אתר noabar.com lib-portal.com