כנס "חשים אמנות"
הרצאות – בית התפוצות, אוניברסיטת תל אביב – 26.11.15
בשתתפות:
ורוניקה אלרן, יוזמת ומפיקה של המיזם "חשים אמנות".
קרן יפה, מנהלת מרש"ל תל אביב (מרכז רב שרותי לעיוורים – תל אביב).
שני שפירא: חוקרת מוח, מעבדה של פרופ' אמיר עמדי, אוניברסיטה העיברית ירושלים.
נועם גליקפלד, אדריכל, טכניון חיפה.
התמרה חושית, המוח הגמיש והציגה את הEye Music
שני שפירא
במשך שנים התפיסה המקובלת היתה כי המוח מחולק לאזורים לפי החוש המפעיל אותם – אזורי ראייה, שמיעה וכו'. בתוכם הוגדרו תתי-אזורים כגן אזור הקריאה הראייתי, אזור מנחי הגוף וכו'.
בשורת מחקרים הנערכים בשנים האחרונות במעבדה בראשותו פרופ' אמיר עמדי באוניברסיטה העברית בירושלים, תפיסה זו נבחנת בצורה ביקורתית בעזרת כלים ייחודיים – כלי התמרה חושית (SSD). כלים אשר לוקחים מידע מחוש אחד ומתמירים אותו לחוש אחר. בצורה כזו אפשר לדוגמא 'לראות' דרך שמיעה או דרך מישוש בצורה לא חודרנית או מסוכנת.
דוגמא לכלי זה, הוא הEyeMusic- אשר פותח במעבדתו של פרופ' עמדי.
כלי זה מתרגם מידע ראייתי, כגון מיקום צורה וצבע לצלילים, באופן שמאפשר למשתמש להאזין ולפענח את המידע הראייתי המגיע מהמכשיר. כך יכולים העיוורים לתפוס צבעים, מיקום וצורה.
לצורך הדגמה, השתמשה החוקרת, בצילומים של העבודות: "נישא אל על" (עדה מורן רייס), "נגיעה" (שטיינר) ו"טיפת דם" (ורוניקה אלרן). להן ההדגמות.
הוצגו תוצאות ממחקרי הדמיית תהודה מגנטית (fMRI) בהשתתפותם של עיוורים מלידה בעזרת כלי התמרה חושית המראות כי בניגוד לתפיסה המקובלת אזורי המוח יופעלו על בסיס מטלה ולאו דווקא על בסיס החוש ממנו מגיע המידע.
בנוסף הציגה המרצה את ה"מקל הוירטואלי" (הEyeCane) שהומצא במעבדה ומתרגם מידע מרחקי לרטט בצורה המעצימה את יכולות המקל הנחיה הלבן המוכר במרחק נוסף ובזוויות נוספות ללא מגע עם הסביבה ועוזר לעיוורים לנווט במרחב.
כל הזכויות שמורות למעבדה של פרופ' אמיר עמדי, אוניברסיטה העברית ירושלים.
|